
Składniki (1 porcja)
½ większej lub 1 mała cukinia
1 czubata łyżka serka ricotta
3 łyżki bezglutenowych płatków
owsianych
1 łyżka płatków jaglanych
1 jajko
Sól, pieprz, cynamon
Olej kokosowy do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce,
odcisnąć z nadmiaru soku. Płatki owsiane i jaglane zmielić (jeśli nie macie
gdzie zmielić płatków, można zastąpić je 2 łyżkami mąki). Wymieszać odciśniętą
cukinię, zmielone płatki, serek, jajko. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Na
patelni rozgrzać olej, na mocno rozgrzany nakładać masę i smażyć na złoty kolor
z obu stron. Ponieważ placuszki są bardzo delikatne, należy uważnie je przekładać
na patelni, żeby się nie rozpadły. Podawać z pomidorem i bazylią. Smacznego.
Ależ one pysznie wyglądają! Świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!