"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki z cukinią i serkiem ricotta



placki bezglutenoweWytrawne, dietetyczne i bezglutenowe. Takie placki dziś zafundowałam sobie na śniadanie. Smacznego i miłego dnia :)



Składniki (1 porcja)
½ większej lub 1 mała cukinia
1 czubata łyżka serka ricotta
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
1 łyżka płatków jaglanych
1 jajko
Sól, pieprz, cynamon
Olej kokosowy do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku. Płatki owsiane i jaglane zmielić (jeśli nie macie gdzie zmielić płatków, można zastąpić je 2 łyżkami mąki). Wymieszać odciśniętą cukinię, zmielone płatki, serek, jajko. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Na patelni rozgrzać olej, na mocno rozgrzany nakładać masę i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ponieważ placuszki są bardzo delikatne, należy uważnie je przekładać na patelni, żeby się nie rozpadły. Podawać z pomidorem i bazylią. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ależ one pysznie wyglądają! Świetne placuszki :)

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń