Marchewkowe różyczki



dania wegetariańskieJedyna trudność w tym daniu to… pokrojenie marchewki w cienkie długie plastry. Poza tym – łatwizna ;)
Składniki na 6 różyczek
2 grube marchewki pomarańczowe
2 grube marchewki żółte
2 grube marchewki fioletowe
150 g sera twardego długo dojrzewającego np. polskiego Rubina
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy

Marchewki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować na półmiękko, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce, natkę posiekać i wymieszać z serem. Foremkę do muf finek wysmarować oliwą, układać plasterki marchewki, zawijając dookoła. Wypełnić miejsce na muf inkę jak najciaśniej marchewkami. W każdym otworku inny kolor marchewki. Na koniec w przestrzenie między plasterkami ponakładać ser wymieszany z natką pietruszki. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut , piec z funkcją termo obiegu. Po wyjęciu wyłożyć na talerz za pomocą łyżki i podawać. Smacznego.
marchewka

 

Komentarze