"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Bananowiec

ciasto z bananamiZdecydowanie nie jest to ciasto w którym liczymy kalorie. Ale przecież to nie jest ważne w deserach. ważne aby deser był smaczny, lekki w smaku i słodki. Połączenie masy mascarpone, masy tofi i banana gwarantuje słodycz. A nawet duuużo słodyczy :)



Składniki
1 opakowanie ciastek typu digestive
0,5 kostki masła

6 bananów
2 cytryny - wyciśnięty sok
2 łyżeczki żelatyny
1 puszka masy toffi (400 gram)
500 g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki brązowego cukru
50 g gorzkiej czekolady

Roztopić masło, ciastka pokruszyć w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem, masą wyłożyć dno okrągłej foremki i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań. 
4 banany zblendować, wymieszać z sokiem z cytryny. Żelatynę zalać kilkoma łyżeczkami wody, jak napęcznieje, wstawić do kąpieli wodnej i mieszać aż żelatyna osiągnie płynną konsystencję.  Następnie wymieszać ją z masą bananową. Wyjąć z lodówki foremkę z zastygniętą masą z ciastek, na wierzch nałożyć masę toffi, pokroić pozostałe dwa banany w plasterki i ułożyć na wierzchu, całość zalać masą bananową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aż masa stężeje. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel, dodawać małymi porcjami mascarpone. Gotową masę wyłożyć na stężałą galaretkę z bananów. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. Ciasto trzymać w lodówce. Smacznego.  

2 komentarze: