Grillowana cukinia z bazyliowym dipem

grillowane warzywa

1 cukinia żółta
1 cukinia zielona
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

2 łyżki fety
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny plus otarta skórka z cytryny
duża garść listków świeżej bazylii
50 g orzeszków piniowych



Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na w miarę cienkie plastry, przełożyć do miski, dodac sól, pieprz oraz oliwę i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Połowę orzeszków, jogurt, fetę, bazylię, sok i skórkę z cytryny zblendować na gładką masę. 

Cukinię zgrillować na patelni grillowej. Podawać z dipem, posypaną resztą orzeszków. 

Komentarze

Prześlij komentarz