"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Makaron ze szpinakiem i pesto



makaron z pestoMakarony przygotowywane na różne sposoby, to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wszak nie trzeba dużo ani czasu ani składników żeby wyszło nam pyszne, pożywne i tanie danie. Ostatnio wpadła mi w ręce pieczona ricotta - ser który króluje na Sycylii, więc zaczęło się gotowanie sycylijskich makaronów ;) Ricotta - solona i pieczona dostępna jest w Polsce w dobrych delikatesach ale można ją zastąpić także  włoskim i bardziej uniwersalnym parmezanem. 


Składniki (4 porcje)

500 g makaronu Farfalle (kokardki)
250 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki pistacjowego pesto (można zrobić samemu z mielonych pistacji z dodatkiem oliwy z oliwek)
50g pieczonej, solonej ricotty (lub parmezanu)
Oliwa z oliwek, sól, pieprz

Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i czosnek posiekać, makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule i czosnek i dodać szpinak. Jak szpinak „zwiędnie”, dodać ugotowany makaron oraz pesto. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane tartym serem ricotta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz