"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Curry z dynią i krewetkami

krewtki curry


0,5 dynii
ok. 10-15 surowych krewetek 
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1 mała puszka mleka kokosowego
1/2 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz, świeża kolendra


Krewetki oczyścić, opłukać i wysuszyć. Cebulę i czosnek  drobno posiekać. Papryki i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć krewetki na złoty kolor z obu stron i zdąć z patelni. Na olej wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać dynię oraz papryki. Podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać krewetki i mleczko kokosowe. Doprawić solą, pieprzę oraz kurkumą. Przykryć pokrywką i dusić około 10-15 minut aż dynia zmięknie. Podawać z ryżem jaśminowym obficie posypane kolendrą. 

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń