Składniki:
- 300 gram surowych krewetek (szarych, nie gotowanych)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- 1 cebla
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka sproszkowanego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść posiekanej świeżej kolendry
Krewetki obrać z łusek, oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Selera, kapustę pekińską i paprykę pokroić w większe kawałki a cebulę i czosnek poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć krewetki z obu stron na złoty kolor i zdjąć z patelni. Trzymać w ciepłym miejscu. Na oleju po krewetkach zeszklić cebule z czosnkiem i następnie wrzucić pozostałe warzywa. Smażyć na sporym ogniu 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać pastę curry oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Do warzyw dodać usmażone krewetki, wymieszać całość i zdjąć z ognia, posypać świeżą kolendrą. Warzywa powinny być kruche, czyli lekko twarde (tak żeby stawiały lekki opór przy gryzieniu) nie mogą być rozgotowane, dlatego ważne jest aby proces smażenia odbywał się szybko: mocny ogień, krótki czas smażenia cały czas mieszając. Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz