800 gram żeberek
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
100 g kiełbasy chorizo
2 łyżki oleju
4 łyżki mąki
Żeberka oczyścić i podzielić na porcje.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, na którym podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo. Żeberka obtoczyć w mące i dodać na patelnię. Podsmażyć kilka minut z każdej strony aż się zarumienią. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany czosnek oraz pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Zalać 1,5 szklanki wody , dodać sól , pieprz , paprykę ostrą oraz listek laurowy. Przykryć pokrywką, pozostawiając mała szczelinę i duciś na niewielkim ogniu około godziny, aż żeberka będą miękkie. Co jakiś czas żeberka przewrócić i jeśli jest taka konieczność, dolać wodę.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuń