Duszone żeberka z chorizo

dania z mięsne


800 gram żeberek
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego 
100 g kiełbasy chorizo
2 łyżki oleju
4 łyżki mąki

Żeberka oczyścić i podzielić na porcje.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, na którym podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę chorizo. Żeberka  obtoczyć w mące i dodać na patelnię. Podsmażyć kilka minut z każdej strony aż się zarumienią. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany czosnek oraz pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego. Zalać 1,5 szklanki wody , dodać sól , pieprz , paprykę ostrą oraz listek laurowy. Przykryć pokrywką, pozostawiając mała szczelinę i duciś na niewielkim ogniu około godziny, aż żeberka będą miękkie. Co jakiś czas żeberka przewrócić i jeśli jest taka konieczność, dolać wodę. 

Komentarze

Prześlij komentarz