"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z fenkuła

krem z fenkuła

Składniki:

2 litry bulionu
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 duża bulwa fenkuła
2 małe ziemniaki
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tymianku
3 plasterki na porcję zupy chipsów z salami
sól, pieprz


W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Po 2 minutach dorzucić pokrojoną w kostkę białą część pora. Smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Fenkuła opłukać, odciąć koperek i zachować go do dekoracji. Pozostałą część pokroić w plasterki.  Dodać do garnka i smażyć około 5 minut co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion lub wodę i zagotować. W trakcie gotowania dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka oraz tymianek i kurkumę. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Zupę zdjąć z ognia, dokładnie zbendować i w razie potrzeby  jeszcze doprawić do smaku. Cienkie plasterki salami uprażyć na suchej patelni aż staną się chrupiące. Zupę podawać z koperkiem z kopru włoskiego i chipsami z salami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz