"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z kaczką i sosem pomarańczowo-miodowym

pierś z kaczki w pomarańczach



2 plastry usmażonej piersi z kaczki
1/2 opakowania mieszanki sałat
3 listki cykorii
1/2 dojrzałego mango
1 mała kiść winogron rodzynkowych
1 pomarańcz
1 mała czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo mielony pieprz

Mango pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, z drugiej obrać skórkę i wyfiletować miąższ. Z oliwy, miodu, soku pomarańczy soli pieprzu przygotować sos. Odstawić na 5-10 minut. Na dużym talerzu rozłożyć sałatę, piórka cebuli, listki cykorii, winogrona oraz mango i pomarańcze. Na wierzch ułożyć plastry kaczki. Całość polać sosem pomarańczowo-miodowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz