"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z pieczoną cukinią i cielęciną w pesto

cukinia przepisy




Składniki (1 porcja) 
120 g cielęciny zadniej
1 mała cukinia
1 łyżka pesto z rukoli
1 cebula
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
1/2 opakowania rukoli
1 świeży zielony ogórek
3-4 pomidorki koktajlowe
2 pomidory suszone
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz


W naczyniu żaroodpornym wyłożyć folię aluminiową posmarowaną olejem. Cielęcinę z każdej strony posmarować cienką warstwą pesto, ułożyć na folii. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić cienkie w plasterki i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa. Zamknąć szczelnie folię od góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika i dać mu chwilkę „odpocząć”. W tym czasie na talerzu przygotować warzywa: rukolę, pokrojony w plasterki zielony ogórek, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Sos powstały z pieczenia mięsa doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Mięso pokroić w plastry ułożyć na sałacie wraz z cukinią i cebulą. Całość polać sosem. Podawać ze świeżą bułeczką. 


2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń