Ciasto:
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
360 g mąki
80 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i poszatkować jak najdrobniej nożem. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę i sól. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Blachę do pieczenia (wymiary ok. 35/30 cm ) wyłożyć papierem. Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkować, przenieść na blachę i i dokładnie wylepić całe dno. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, aż ciasto się zarumieni.
Masa
400 g serka mascarpone
150 g białej czekolady
2 łyżeczki esencji waniliowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aby lekko ostygła. Serek mascarpone zmiksować na puszystą masę z esencja waniliową, miksując, wlać rozpuszczoną czekoladę. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godz. Gotową masę rozprowadzić na cieście. Ozdobić świątecznymi dekoracjami lub płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz