"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Żurek wielkanocny na własnym zakwasie

przepisy na wielkanoc


Zakwas:
1000 ml przegotowanej, ciepłej wody 
1 szklanka mąki żytniej 
2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
2 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
skórka z chleba na zakwasie

Wywar mięsno-warzywny : (4 litry):
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera 
1 por
1 cebula
150 g wieprzowiny z kością, np. biodrówki
ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól

Żurek
1000 ml zakwasu
3000 ml wywaru mięsno-warzywnego
200 ml śmietany 18%
3 łyżki chrzanu
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
4 kawałki białej surowej kiełbasy


Zakwas:
Do suchego słoika wysypać mąkę, zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek oraz skórkę chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 3-4 dni. 

Żurek: 

Przygotować wywar z warzyw i mięsa. Wyjąć ugotowane warzywa, a do wywaru wlać wcześniej zrobiony zakwas oraz wrzucić posiekany jeden ząbek czosnku. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Dodać chrzan i połowę majeranku. Gotować kilka minut. Dodać białą kiełbasę i trzymać na ogniu ok. 10-15 minut. Śmietanę zahartować czyli rozrobić z niewielką ilością zupy i następie przelać całość do garnka. Po 1-2 minucie wyłączyć gaz. Na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzeć drugi ząbek czosnku i dodać do zupy, resztę majeranku rozetrzeć w palcach i posypać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Można posypać natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz