"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Aksamitny krem z cukinii



Składniki:
4 cukinie 
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 cm korzenia imbiru
150 g ziołowego serka topionego
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
kilka listków cytrynowej bazylii 
sok z połówki cytryny
sól, świeżo mielony pieprz


Czosnek, cebulę i imbir drobno posiekać. Zeszklić na oliwie w garnku z grubym dnem. Cukinie umyć, poodcinać końce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dorzucić do garnka, przesmażyć 5-7 minut, cały czas mieszając aby nie przywarła do dna. Dodać listki bazylii,  posolić. Dodać pokrojony w kostkę serek topiony oraz mleko kokosowe. Całość zblendować na gładka masę oraz dodatkowo przetrzeć przez sito, aby zupa miała jedwabistą konsystencję. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 

1 komentarz: