"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cytrynowe ptasie mleczko

pianka cytrynowa


Składniki na ok. 20 kostek 
200 g słodkiej śmietanki 36%
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki żelatyny
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 tabliczka białej czekolady


Żelatynę zalać niewielką ilością wody, żeby napęczniała a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Z żółtek i cukru utrzeć puszysty kogel mogel. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, śmietanę ubić w osobnym naczyniu. Do utartych żółtek dodawać po łyżeczce serek homogenizowany cały czas miksując, na koniec małymi porcjami wlać rozpuszczoną żelatynę. Do masy dodać ubitą śmietanę, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodać pianę z białek oraz skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką całość tylko do momentu aż piana połączy się z masą. Foremkę wysmarować olejem kokosowym, przełożyć masę, owinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Po wyjęciu pokroić w kosteczki i polać białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz