Stek z miecznika z karmelizowanymi warzywami

miecznik przepis




1 stek z miecznika o wadze ok. 120 gram
6 małych marchewek
100 g płaskiej, zielonej fasolki
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy 
1 łyżka soku z cytryny 

Marchewkę i fasolkę umyć, osuszyć i zblanszować (wrzucić do wrzącej wody na około 3-4 minuty i odcedzić zanurzając w wodzie z lodem - warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane). Masło rozpuścić na patelni, wrzucić zbalnszowane warzywa, smażyć 2-3 minuty, dodać miód i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Potrząsnąć kilkukrotnie patelnią aby miód dokładnie się rozpuścił i połączył z sosem z masła. Wyłożyć na talerz. Na drugiej patelni na oliwie usmażyć miecznika skropionego resztą soku z cytryny. Przed podaniem doprawić do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. 


Komentarze