"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Mini Pavlova



Składniki na 10 sztuk
Bezy: 
4 białka 
240 g drobnego białego cukru
szczypta soli

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru
200 g serka mascarpone
1 laska wanilii
1/2 słoiczka konfitury jagodowej
1 opakowanie borówki amerykańskiej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, jak będą już prawie gotowe, małymi porcjami (najlepiej po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając masę mikserem na wysokich obrotach. Po dodaniu całego cukru, masa powinna być lśniąca, gęsta i nadal sztywna.  
Na blachę wyłożona papierem do pieczenia w niewielkich odstępach nakładać porcje masy, robiąc w środku wgłębienia za pomocą łyżki. Piec ok. 1 godziny w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni. Po upieczeniu, lekko uchylić piekarnik i zostawić bezy w środku do całkowitego wystygnięcia. 


Z żółtek i cukru ubić puszysty kogel-mogel, dodać ziarenka z laski wanilii oraz cały czas ubijając dodawać do 1 łyżce serka mascarpone. Dno bezy posmarować 1/2 łyżeczki kremu, na krem 1/2 łyżeczkę konfitury i na konfiturę ponownie krem - tym razem większą porcję. Na wierzchu ułożyć borówki amerykańskie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz