"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

sos pieczarkowy


Składniki: 
6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko 
sól, pieprz
olej do smażenia

500 g pieczarek
200 g śmietanki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, listki szałwii, gałka muszkatołowa


Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na miazgę. Masę przełożyć na ściereczkę lub gazę i odcisnąć z niej jak największą ilość wody. Do takiej dodać jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać równej wielkości placki i smażyć na złoty kolor z obu stron. 


Cebule i czosnek poszatkować, zeszklić w garnku z grubym dnem. Dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić i dusić kilka minut cały czas mieszając. Jak pieczarki zaczną puszczać sok, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i dusić ok 10-15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać poszatkowana natkę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawać z plackami. 

2 komentarze:

  1. Ojej pyszne, bardzo bardzo chętnie bym zjadła takie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń