"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Omlet z cukinią

dania z cukinią


1 mała cukinia
1 łyżka masła klarowanego
2 jajka 
2 łyżki koziego serka
siekany koperek, sól, pieprz


Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć cukinię kilka minut aż będzie miękka. Jajka wbić do wysokiej szklanki, dodać sól i pieprz i roztrzepać za pomocą widelca lub ubijaczki. Masę jajeczną wlać na patelnię na cukinię. Całość przykryć pokrywką, po 2-3 minutach zdjąć pokrywkę, delikatnie za pomocą  drewnianej szpatułki podważyć omlet aby nie przywarł do dna patelni. Jeśli na wierzchu masa jajeczna jeszcze się nie ścięła, przechylić patelnię tak aby mogła przepłynąć na dno. Na wierzchu położyć kozi serek. Przykryć ponownie przykrywką i smażyć kolejne 2 minuty.  Gotowy omlet przełożyć na talerz, składając go na połowę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz