"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dorsz pieczony z kurkami

dania z ryb



tusza z dorsza atlantyckiego  (ok. 1 kg)
200 gram śmietany 30%
1 cebula
300 gram kurek
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
sól i pieprz
sok z cytryny
olej do smażenia


Cebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na klarowanym maśle. Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 min. Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę. Dusić kilka minut aż sos zacznie lekko gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju. Usmażoną ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wcześniej przygotowanym sosem i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

1 komentarz:

  1. jak sezon na grzyby, to i z rybką muszą być! ale fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń