"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Risotto z kurkami w białym winie

pomysł na kurki


200 g kurek
400 ml bulionu
2 łyżki masła klarowanego
1 drobno posiekana cebula
150 g ryżu na risotto
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki tartego sera - może być parmezan lub polski Bursztyn 
1 ząbek czosnku
10 listków świeżej bazylii
sól, świeżo mielony pieprz


Kurki oczyścić, większe pokroić w kawałki, mniejsze zostawić całe. Cebule i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę i czosnek a po 2 minutach kurki. Dusić chwilkę po czym wsypać ryż, smażyć cały czas mieszając, tak aby każde ziarenko ryżu było pokryte tłuszczem. Wlać na patelnię białe wino, odczekać chwilę aż alkohol odparuje, wlać 1 chochlę bulionu i mieszać aż ryż wchłonie cały płyn. Zmniejszyć ogień pod patelnią i ponownie dolać bulion i ponownie mieszać. Czynność powtarzać aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Powinno to trwać ok. 20 min. W między czasie, pod koniec gotowania doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać starty ser oraz poszatkowaną świeżą bazylię. Podawać natychmiast.

1 komentarz: