Ziemniaczano-kalafiorowy krem z chrzanem

zupa krem



Składniki:
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 mały kalafior
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki tartego chrzanu 
1 łyżka siemienia lnianego


Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić cebulę. Dodać 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę. Ziemniaki i kalafior pokroić w drobne kawałki i dodać do garnka. Warzywa smażyć 2-3 min. cały czas mieszając. Zalać wywarem warzywnym i gotować około 10 min pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić chrzanem. Zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać siemieniem lnianym.

Komentarze