"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa z czerwonej soczewicy z indykiem

soczewica przepisy




Składniki:
200 g filetu z indyka
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, słodka papryka, listek laurowy, ziele angielskie

Mięso pokroić w kostki zalać ok 2 litry zimnej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Po zagotowaniu wywaru odebrać szumowiny i dodać opłukaną soczewicę. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i dodać do zupy. Czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do zupy. Gotować aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i słodką papryką. Przed podaniem posypać natką. 


Krem z dyni

Składniki:
500 g dyni
1 duże jabłko
1 l bulionu z warzyw
płatki migdałów
sól, świeżo mielony pieprz, mielony imbir


Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić w grubą kostkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem, dołożyć jabłko i piec 40-45 min aż dynia zrobi się bardzo miękka. Jabłko wyjąć po 20 minutach. Po upieczeniu dyni odciąć miąższ od skóry. Jabłko obrać i wykroić gniazdo nasienne. Dynię, jabłko i przyprawy połączyć z bulionem i zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać posypany prażonymi płatkami migdałów. 

1 komentarz: