"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Grzyby w panierce z ciecierzycy

dania na boże narodzenie



Składniki (2 porcje)

10 grzybów suszonych (całe kapelusze)
5 łyżek ciecierzycy
5 łyżek oleju
sól, biały pieprz


Ciecierzycę zmielić w młynku. Grzyby zalać wodą, zostawić  na kilka godzin lub na noc do namoczenia, następnie garnek z grzybami postawić na gaz. Wodę posolić i gotować grzyby około 30 min aż będą miękkie. Grzyby odsączyć (wywar może być przydatny do innych celów, można go przelać do woreczków na lód i zamrozić - kostki można wykorzystać  np. do wzmocnienia smaku sosów). Osączone grzyby obtoczyć w zmielonej ciecierzycy, kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć do chrupkości po ok 3 minuty z każdej strony. 


4 komentarze: