"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kutia z orkiszem

boże narodzenie dania





Składniki 

1 szklanka orkiszu
1 szklanka maku
1/2 szklanki płynnego miodu
50 ml rumu
bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, suszone mango, suszona żurawina, suszone morele, rodzynki

Orkisz namoczyć na noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Mak wypłukać, zalać wrzątkiem i ugotować. Ugotowany zmielić 2-3 razy w maszynce z użyciem sitka o jak najdrobniejszych oczkach (alternatywą może być gotowa masa mielonego maku). Rodzynki, żurawinę, mango i morele zalać letnią wodą  z dodatkiem rumu, po ok. 30 min osączyć. Orzechy uprażyć na suchej patelni, połowę posiekać a połowę zostawić w całości. 
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki: ugotowany orkisz, zmielony mak, miód i bakalie. Gotowe.

1 komentarz: