300 g filetu rybnego (u mnie pstrąg łososiowy) na osobę
1/2 szklanki mąki razowej
1 jajko
200 ml piwa jasnego
1 cytryna
500 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz, majonez, musztarda
Rybę oczyścić, odciąć skórę, powyjmować największe ości, pociąć w paski o grubości ok. 2-3 cm.. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zostawić na 10 min. W misce z jajka, mąki, 1/3 łyżeczki soli i piwa zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Olej rozgrzać w garnku.
Każdy kawałek ryby otoczyć w cieście i natychmiast wrzucać na mocno rozgrzany olej. Smażyć ok. 3-4 minuty z każdej strony aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z musztardy, majonezu i soku z połowy cytryny przygotować sos, w którym można maczać gotowe kęski. Smacznego.
Ciekawy pomysł z tym piwem
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna potrawa
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW sumie ja samodzielnie jeszcze takiego dania nie robiłam,a le może jak nadejdzie taka chwila to również spróbuję. Jestem zdania, że bardzo fajnie sprawdza się także łosoś i chyba tą rybę najbardziej lubię. Często zamawiam go z firmy https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż się do niego przekonałam.
OdpowiedzUsuń