Schab korzenny z karmelizowaną skórką

schab nadziewany


Składniki: 

kawałek schabu ok. 1,3 kg
10 śliwek suszonych
2 wędzone gruszki
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju
100 ml piwa pomarańcza z goździkami
sól, pieprz, cynamon, majeranek, 2-3 goździki


Z oliwy, soli, pieprzu, cynamonu majeranku i czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę. W schabie za pomocą ostrego noża zrobić w środku nacięcie do którego włożyć śliwki. Marynatą natrzeć mięso dookoła, włożyć w rękaw do pieczenia, dodać do środka wędzone gruszki oraz goździki i odstawić do lodówki na noc aby mięso przeszło marynatą. Kolejnego dnia rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić mięso w rękawie, piec około 1,5 godz. Po tym czasie ostrożnie odciąć górną część folii, schab polać piwem i piec jeszcze około 30 minut. Gotowy odstawić na 20 minut aby mięso odpoczęło, pokroić w plastry polać sosem i podawać. Smacznego.   

dania z piwem

Komentarze

Prześlij komentarz