Tiramisu pachnące świętami

deser, ciasto bez pieczenia





Składniki (na 10 porcji)

1 kg sera mascarpone 
8 żółtek
8 łyżek cukru
300 gram podłużnych biszkoptów
200 ml mocnej herbaty
50-70 ml piwa jablkowo-cynamonowego Browar Czarny Kot
3 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
2 łyżki przyprawy do pierników
2 łyżki powideł śliwkowych

Zaparzyć herbatę i odstawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą i gładką masę, następnie po łyżeczce dodawać serek, czekając aż poprzednia porcja będzie dokładnie zmieszana z masą. 
Wlać herbatę do głębokiego talerza, dolać piwo. Przygotować naczynie w którym będzie przechowywane tiramisu, np. blaszkę o średnicy 24 cm. Biszkopty moczyć przez chwilę w płynie i układać w foremce mokrą częścią do góry. Wyłożyć biszkoptami całe dno. Na biszkopty nałożyć konfitury a następnie warstwę kremu, mniej więcej tej grubości co biszkopty, krem posypujemy przesianą na sitku mieszanką kakao, cynamonu i przyprawy piernikowej (ok. 1 łyżka na 1 warstwę). Powtarzamy czynności aż do wyczerpania kremu, zwykle wychodzą 2 warstwy, przy mniejszej foremce mogą wyjść trzy. Ciasto powinno być zakończone warstwą kremu. Całość przykryć szczelnie folią i zostawić w lodówce, przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Przed podaniem na stół wierzch posypać ostatnią łyżką przesianej przez sitko mieszanki. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz