"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Aksamitny deser jogurtowy


Deser przygotowuje się bardzo szybko, chłodzi też niemalże błyskawicznie. Jest aksamitny niczym creme brule, aczkolwiek smakuje inaczej i znacznie lepiej wypada jeśli chodzi o kaloryczność. Składniki podane wystarczą na 6 małych kokilek.
Składniki:
400 gram jogurtu greckiego
100 gram białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
20 gram lekko solonego masła
80 gram (ok. 25 sztuk) małych ciasteczek amaretti
Kilka kropel olejku migdałowego
6 łyżeczek płatków migdałowych

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach gorącej wody. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem i wyłożyć dna kokilek. Cukier wanilinowy rozpuścić w jogurcie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie do rozpuszczonej czekolady małymi porcjami dodawać jogurt z cukrem wanilinowym. Po dodaniu całego jogurtu, dodawać żelatynę (jeśli w między czasie napęczniała i przestała być płynna, naczynie z żelatyną zamoczyć w gorącej wodzie i mieszać aż ponownie będzie płynna). Masę wlać do kokilek na ciasteczka i wstawić do lodówki. Gotowy deser powinien być już po pół godzinie. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Pierwszy maleńki sukces kulinarny, przepis na Aksamitny deser jogurtowy dostał wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Kuchnię Jogurtową Bakoma: http://www.kuchniajogurtowa.pl/konkurs/zwyciezcy :) :) :)

    OdpowiedzUsuń