Deser przygotowuje się bardzo szybko, chłodzi też niemalże błyskawicznie. Jest aksamitny niczym creme brule, aczkolwiek smakuje inaczej i znacznie lepiej wypada jeśli chodzi o kaloryczność. Składniki podane wystarczą na 6 małych kokilek.
Składniki:
400 gram jogurtu greckiego
100 gram białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru
wanilinowego
20 gram lekko solonego
masła
80 gram (ok. 25 sztuk)
małych ciasteczek amaretti
Kilka kropel olejku
migdałowego
6 łyżeczek płatków
migdałowych
Żelatynę namoczyć w 5
łyżkach gorącej wody. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z
rozpuszczonym masłem i wyłożyć dna kokilek. Cukier wanilinowy
rozpuścić w jogurcie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a
następnie do rozpuszczonej czekolady małymi porcjami dodawać
jogurt z cukrem wanilinowym. Po dodaniu całego jogurtu, dodawać
żelatynę (jeśli w między czasie napęczniała i przestała być
płynna, naczynie z żelatyną zamoczyć w gorącej wodzie i mieszać
aż ponownie będzie płynna). Masę wlać do kokilek na ciasteczka i
wstawić do lodówki. Gotowy deser powinien być już po pół
godzinie. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi uprażonymi
na suchej patelni. Smacznego.
Pierwszy maleńki sukces kulinarny, przepis na Aksamitny deser jogurtowy dostał wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Kuchnię Jogurtową Bakoma: http://www.kuchniajogurtowa.pl/konkurs/zwyciezcy :) :) :)
OdpowiedzUsuń