Aksamitny deser jogurtowy


Deser przygotowuje się bardzo szybko, chłodzi też niemalże błyskawicznie. Jest aksamitny niczym creme brule, aczkolwiek smakuje inaczej i znacznie lepiej wypada jeśli chodzi o kaloryczność. Składniki podane wystarczą na 6 małych kokilek.
Składniki:
400 gram jogurtu greckiego
100 gram białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
20 gram lekko solonego masła
80 gram (ok. 25 sztuk) małych ciasteczek amaretti
Kilka kropel olejku migdałowego
6 łyżeczek płatków migdałowych

Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach gorącej wody. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem i wyłożyć dna kokilek. Cukier wanilinowy rozpuścić w jogurcie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie do rozpuszczonej czekolady małymi porcjami dodawać jogurt z cukrem wanilinowym. Po dodaniu całego jogurtu, dodawać żelatynę (jeśli w między czasie napęczniała i przestała być płynna, naczynie z żelatyną zamoczyć w gorącej wodzie i mieszać aż ponownie będzie płynna). Masę wlać do kokilek na ciasteczka i wstawić do lodówki. Gotowy deser powinien być już po pół godzinie. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Smacznego.

Komentarze

  1. Pierwszy maleńki sukces kulinarny, przepis na Aksamitny deser jogurtowy dostał wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Kuchnię Jogurtową Bakoma: http://www.kuchniajogurtowa.pl/konkurs/zwyciezcy :) :) :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz