"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Risotto natchnione winem - Cytrynowe risotto z krewetkami

Kochani, mój przepis przeszedł do drugiego etapu konkursu, teraz liczy się każdy głos, będę wdzięczna jak zagłosujecie na http://www.frankomaniak.pl/konkursy Kuchnia niewyszukana risotto natchnione winem to mój :) Z góry dziękuję. A oto i przepis: 


Natchnieniem do risotto było niewątpliwie wino Riesling d’Alsace. Białe, wytrawne wino, delikatne i jednocześnie wyraziste, zakończone nutą cytrusów. Jakie danie mogło mu sprostać? Powinno całkowicie odpowiadać takiemu samemu opisowi. To delikatne, wytrawne wino, podkreśla smak owoców morza i jednocześnie doskonale komponuje się z szafranową nutą. Wyraźnie daje się odczuć także nutę orientu charakterystyczną zarówno dla wina jak i tej cudownej przyprawy. Pełen bukiet aromatów i smaków rozkwita w risotto, w towarzystwie lampki tego niezwykłego alzackiego wina. Delektujcie się! 

Składniki (3 porcje):
250 gram ryżu Arborio
250 gram krewetek koktajlowych
250 gram zielonej fasolki
3 szalotki
3 ząbki czosnku
3 cytryny (otarta skórka + sok z 1 połówki)
2 zielone papryki
250 ml wina Riesling d’Alsace
500 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu, sól, świeżo mielony pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek

Przygotować bulion i rozpuścić w nim szafran. Na ostrej tarce z małymi oczkami zetrzeć żółtą skórkę z trzech cytryn. Szalotki i czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę, fasolkę na 2-3 cm kawałki. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić i dorzucić paprykę oraz fasolkę. Mieszając podsmażać ok 5 minut. Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było otoczone oliwą. Dodać kilka łyżek bulionu, poczekać aż ryż go wchłonie i dorzucić krewetki oraz wlać wino. Mieszając, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn i porcjami (po każdej poczekać aż ryż ją wchłonie) dodawać resztę bulionu, w między czasie dorzucić skórkę otartą z 3 cytryn. Na koniec przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać natychmiast, posypane grubym szczypiorkiem oraz z dodatkiem salsy z zielonej i czerwonej papryki z cytrynowym winegretem. Smacznego. Nie zapomnijcie uzupełnić dania o kieliszek schłodzonego Rieslingu :)! 

6 komentarzy:

  1. po winie ma się zazwyczaj dobre pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super risotto! uwielbiam owoce morza))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe Risotto, znam wiele przepisów na Risotto. Ten jest nowy, że też nie wpadłem na to, że można dodać skórkę z cytryny. Z cytryną i Rieslingiem z Alazacji to Risotto musi być bardzo orzeźwiające i pewnie pasuje na upały. Trzeba sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani, mój przepis przeszedł do drugiego etapu konkursu, teraz liczy się każdy głos, będę wdzięczna jak zagłosujecie na http://www.frankomaniak.pl/konkursy
    Kuchnia niewyszukana risotto natchnione winem to mój :)

    Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń