Kochani, mój przepis przeszedł do drugiego etapu konkursu, teraz liczy
się każdy głos, będę wdzięczna jak zagłosujecie na
http://www.frankomaniak.pl/konkursy
Kuchnia niewyszukana risotto natchnione winem to mój :)
Z góry dziękuję. A oto i przepis:
Natchnieniem do risotto było niewątpliwie wino Riesling d’Alsace. Białe, wytrawne wino, delikatne i jednocześnie wyraziste, zakończone nutą cytrusów. Jakie danie mogło mu sprostać? Powinno całkowicie odpowiadać takiemu samemu opisowi. To delikatne, wytrawne wino, podkreśla smak owoców morza i jednocześnie doskonale komponuje się z szafranową nutą. Wyraźnie daje się odczuć także nutę orientu charakterystyczną zarówno dla wina jak i tej cudownej przyprawy. Pełen bukiet aromatów i smaków rozkwita w risotto, w towarzystwie lampki tego niezwykłego alzackiego wina. Delektujcie się!
Natchnieniem do risotto było niewątpliwie wino Riesling d’Alsace. Białe, wytrawne wino, delikatne i jednocześnie wyraziste, zakończone nutą cytrusów. Jakie danie mogło mu sprostać? Powinno całkowicie odpowiadać takiemu samemu opisowi. To delikatne, wytrawne wino, podkreśla smak owoców morza i jednocześnie doskonale komponuje się z szafranową nutą. Wyraźnie daje się odczuć także nutę orientu charakterystyczną zarówno dla wina jak i tej cudownej przyprawy. Pełen bukiet aromatów i smaków rozkwita w risotto, w towarzystwie lampki tego niezwykłego alzackiego wina. Delektujcie się!
Składniki (3 porcje):
250 gram ryżu Arborio
250 gram krewetek
koktajlowych
250 gram zielonej fasolki
3 szalotki
3 ząbki czosnku
3 cytryny (otarta skórka
+ sok z 1 połówki)
2 zielone papryki
250 ml wina Riesling d’Alsace
500 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu, sól,
świeżo mielony pieprz
kilka łyżek oliwy z
oliwek
Przygotować bulion i
rozpuścić w nim szafran. Na ostrej tarce z małymi oczkami zetrzeć
żółtą skórkę z trzech cytryn. Szalotki i czosnek posiekać.
Paprykę pokroić w kosteczkę, fasolkę na 2-3 cm kawałki. Oliwę
rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić i
dorzucić paprykę oraz fasolkę. Mieszając podsmażać ok 5 minut.
Wsypać na patelnię ryż i mieszać aby każde ziarenko było
otoczone oliwą. Dodać kilka łyżek bulionu, poczekać aż ryż go
wchłonie i dorzucić krewetki oraz wlać wino. Mieszając, poczekać
aż ryż wchłonie cały płyn i porcjami (po każdej poczekać aż
ryż ją wchłonie) dodawać resztę bulionu, w między czasie
dorzucić skórkę otartą z 3 cytryn. Na koniec przyprawić do smaku
solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać
natychmiast, posypane grubym szczypiorkiem oraz z dodatkiem salsy z
zielonej i czerwonej papryki z cytrynowym winegretem. Smacznego. Nie
zapomnijcie uzupełnić dania o kieliszek schłodzonego Rieslingu :)!
po winie ma się zazwyczaj dobre pomysły :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
OdpowiedzUsuńSuper risotto! uwielbiam owoce morza))
OdpowiedzUsuńWspaniałe Risotto, znam wiele przepisów na Risotto. Ten jest nowy, że też nie wpadłem na to, że można dodać skórkę z cytryny. Z cytryną i Rieslingiem z Alazacji to Risotto musi być bardzo orzeźwiające i pewnie pasuje na upały. Trzeba sprawdzić.
OdpowiedzUsuńto głosujemy!
OdpowiedzUsuńKochani, mój przepis przeszedł do drugiego etapu konkursu, teraz liczy się każdy głos, będę wdzięczna jak zagłosujecie na http://www.frankomaniak.pl/konkursy
OdpowiedzUsuńKuchnia niewyszukana risotto natchnione winem to mój :)
Z góry dziękuję