"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Chłodnik z Okrasą


Postanowiłam przetestować jeden z przepisów, które co tydzień polecają dwaj znani kucharze dla jednej z sieci sklepów. Chłodnik wyszedł bardzo dobry, wspaniale uzupełniał pikantne danie, które zaserwowałam na obiad. Przepis się sprawdził, więc go polecam, kilka składników nieznacznie zmodyfikowałam :)

Składniki (4 porcje)

2 obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki
120 gram sera sałatkowego typu bałkańskiego
400 ml kefiru
100 ml jogurtu greckiego
2 poszatkowane ząbki czosnku
100 gram obranych pistacji
10-15 listków świeżej mięty
Sól, świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy około 5-7 minut. Gotowy, schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

3 komentarze:

  1. O! Też dzisiaj to robię na obiadek :)) Ale pistacje pominę, bo zabrakło mi ich w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłodnik Okrasy również bardzo mi smakował, tak w ogóle to chłopaki mają fajne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chłopaki mają fajne przepisy i fajne pomysły. Miałam przyjemność uczestniczyć w konferencji rozpoczynającej tą akcję i tam na żywo każdy z nich przygotowywał danie w 20 minut. Karol przygotował danie obiadowe a Pascal deser. I ten deser na prawdę mnie zaskoczył, to była chałka smażona z karmelizowanym miodem, pomidorkami cherry i ... lodami. Wydaje się, że to nie może być dobre a na prawdę było!!!!! Mam nadzieję, że poda przepis na ten deser w którymś tygodniu akcji, całość ma trwać cały rok!

    OdpowiedzUsuń