Ta pieczeń to było prawdziwe
wyzwanie. Z dziczyzną miała do czynienia po raz pierwszy i trochę się obawiałam
co z tego wyjdzie. Na szczęście przepis na marynatę dostałam wraz z mięsem od
znawcy tematu. Nie mogło się nie udać. Pieczeń wyszła znakomita.
Składniki marynaty:
Przygotowujemy w zależności
od tego jak dużym kawałkiem mięsa dysponujemy.
Ja miałam ok. 1,5 kg kawałek.
3 łyżki musztardy
1 szklanka oleju
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
1 łyżka ziół prowansalskich
2 listki laurowe
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka wegety
Wszystkie suche składniki
dokładnie mielimy w moździerzu na miazgę, łączymy z olejem i musztardą i
dokładnie nacieramy mięso. Przekładamy do miski, wlewamy resztę marynaty.
Całość przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 2 doby. Po tym
czasie przekładamy wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia – ok. 1 godzinę na każdy
kilogram mięsa.
Po upieczeniu, powstały sos
delikatnie przelewamy do garnka, a mięso przekładamy na talerz , lekko solimy i
dajemy mu chwilkę odpocząć. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem w
zależności od upodobań przyprawiamy, np. podsmażoną cebulką, uduszonymi
grzybami lub po prostu zagęszczamy zasmażką. Mięso podajemy pokrojone na
kawałki, polane przygotowanym sosem. Smacznego.
nigdy nie jdłam dzika, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńw sumie tak jak świnia, tylko trochę dzika;)
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam szynkę z dzika ok 600dkg dla mnie i męża. Zamarynowalam i upieklam zgodnie z instrukcją. Mięso było trochę suche. Czy to oznacza że za długo je przytrzymalam w piekarniku?
OdpowiedzUsuńPiekłam godzinę w 190'C
Raczej trochę za długo.. do tego piekarnik piekarnikowi nie równy.. z każdym trzeba postępować inaczej..
UsuńTo oznacza że szynka nie nadaje się na pieczeń ponieważ nie ma przerostu , polecam wybrać inne mięsko np. Udziec który nie będzie tak chudy
Usuń600dkg to 6kg spory ten kawałek :-)
UsuńMięso z dzika jest suchym mięsem
OdpowiedzUsuńDlatego należy przed włożeniem do piekarnika mięso z dzika nafaszerować słonią.
OdpowiedzUsuńWg mnie przepis się sprawdza. Robię po raz kolejny, tym razem na szynce z jelonka. Zobaczymy za 2 godziny czy będzie równie smaczne co z dzika? Jeżeli chcemy bardziej soczyście ważne żeby po pokrojeniu w plastry mięso jeszcze poddusić w piekarniku we wcześniej przygotowanym sosie np z borowikami do 20min. Jeśli lubimy dziczyznę na pewno będzie smakować. Polecam.
OdpowiedzUsuńMięso z dzika powinno sie robic w80 stopniach około 6 godzin
OdpowiedzUsuńŻeby mięso było soczyste, nie przesuszone, stosujemy zasadę jak w przypadku wieprzowiny - czas pieczenia i temperatura w zasadzie dowolne (70 - 200 st), najważniejsze, żeby W ŚRODKU mięso doszło do 70-74 st.
OdpowiedzUsuń