Dietetycznie: Cytrynowa cukinia


Propozycja lekkiego obiadu na osób będących na diecie. Ta cukinia udowadnia, że dieta nie musi być nudna albo niesmaczna. Całość przygotowuje się nie dłużej niż 15 minut.

Składniki (1 porcja)

1 średniej wielkości cukinia
1 cytryna
2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
sól ziołowa

Cukinię obieramy wzdłuż za pomocą takiej specjalnej skrobaczki do owoców lub, po prostu nożem starając się uzyskać jak najdłuższe obierki, które później kroimy drobno w cieniutkie paseczki. Pozostałą część cukinii kroimy w plasterki. Ścieramy na tarce skórkę z jednej cytryny, i wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plasterki cukinii i podsmażamy na rumiano z obu stron, przyprawiając solą ziołową. Usmażoną cukinię zdejmujemy na talerz i odstawiamy w cieple miejsce. Na patelnię wlewamy sok z cytryny i wrzucamy paseczki z cukiniowej skórki, obsmażamy kilka minut aby zmiękły. Wykładamy na talerz z resztą cukinii i posypujemy cytrynową skórką. Podajemy natychmiast z sałatką z pomidora. Smacznego. 

Komentarze