Propozycja lekkiego obiadu na
osób będących na diecie. Ta cukinia udowadnia, że dieta nie musi być nudna albo
niesmaczna. Całość przygotowuje się nie dłużej niż 15 minut.
Składniki (1 porcja)
1 średniej wielkości cukinia
1 cytryna
2 łyżki oleju z pestek
winogron lub oliwy z oliwek
sól ziołowa
Cukinię obieramy wzdłuż za
pomocą takiej specjalnej skrobaczki do owoców lub, po prostu nożem starając się
uzyskać jak najdłuższe obierki, które później kroimy drobno w cieniutkie
paseczki. Pozostałą część cukinii kroimy w plasterki. Ścieramy na tarce skórkę
z jednej cytryny, i wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy
plasterki cukinii i podsmażamy na rumiano z obu stron, przyprawiając solą
ziołową. Usmażoną cukinię zdejmujemy na talerz i odstawiamy w cieple miejsce.
Na patelnię wlewamy sok z cytryny i wrzucamy paseczki z cukiniowej skórki,
obsmażamy kilka minut aby zmiękły. Wykładamy na talerz z resztą cukinii i
posypujemy cytrynową skórką. Podajemy natychmiast z sałatką z pomidora.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz