"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ciasteczka żytnie z cynamonem


Przeglądając wczoraj blogi kulinarne, trafiłam na ten wpis: http://edytkawkuchni.blogspot.com/2012/09/rogaliki-pokruche-bez-jajek.html , fragment wstępnego opisu do przepisu spowodował u mnie natychmiastową aktywność ślinianek: „Pisząc ten post piję kawę i zajadam się nimi.” No i  nie było wyjścia, trzeba było upiec ciasteczka. Co prawda zupełnie inne, ale też, pisząc ten post piję kawę i zajadam się nimi :), jeszcze ciepłymi :)
Oryginalny przepis pochodzi z książki pt. „Domowe wypieki” wydawnictwa Olejsiuk, mój został nieznacznie zmodyfikowany

Składniki (u mnie ok. 20 sztuk)

200 g mąki żytniej
1 łyżeczka cukru pudru
70 g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki mleka
100 g masła
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrami, solą i cynamonem. Wlać mleko oraz dodać masło pokrojone w małą kostkę. Zagnieść wszystkie składniki, zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę, lub nawet na całą noc.
 Wyjąć ciasto, rozwałkować na cienki placek i wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Proste, zdrowe ciasteczka. Czasem takie są najlepsze, właśnie do kawy albo herbaty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe, cynamonowe ciasteczka- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakie zdrowe ; ) Musze zrobić i pakować bratu do szkoły ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne i zdrowe - moje ulubione :) Cynamon zapobiega napadom głodu, także zawsze gdy jestem na diecie, jest dla mnie obowiązkową przyprawą!

    OdpowiedzUsuń