"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

De novo: sernik czekoladowo-jagodowy


Sernik powstał z tzw. potrzeby chwili, miałam kilka przepisów, z każdego brakowało mi jakiegoś składnika, więc „zmiksowałam” najpierw przepisy, potem ser i wyszło takie cudo….

Składniki (na foremkę o średnicy 24 cm)

500 g sera twarogowego śmietankowego
250 g serka ricotta
200 g śmietany kremówki
4 jajka + 2 żółtka
6 łyżek cukru
1 czekolada mleczna
1 czekolada biała
2 budynie (45g) czekoladowe
0,5 litra jagód/borówek amerykańskich
1 serek mascarpone
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g ciastek digestive
100 g rozpuszczonego masła

Ciastka kruszymy lub mielimy w mikserze, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno i boki foremki i wstawiamy do lodówki.
Ser twarogowy, ricottę  i 4 łyżki cukru ucieramy na gładką masę, kontynuując ucieranie dodajemy kremówkę, 4 jaka (każde osobno, czekając aż poprzednie dobrze połączy się z masą). Na koniec wsypujemy proszek budyniowy oraz wlewamy rozpuszczone i lekko przestudzone obie czekolady. Masę serową wlewamy do foremki z ciasteczkowym dnem, na wierzch układamy ok połowy naszych jagód. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1,5 godz. Podczas pieczenia ciasto urośnie (u mnie prawie wychodziło z foremki) ale później lekko opadnie. Upieczone ciasto studzimy. Jak sernik będzie już dobrze przestudzony, nakładamy na niego warstwę białą: 2 żółtka, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki cukru wanilinowego ubijamy na puszysty i bardzo jasny kogel-mogel. Następnie łyżeczkami dodajemy serek mascaropne. Ubita puszystą masę mieszamy z połową jagód, która nam została. Mieszamy bardzo delikatnie aby jagody nie zabarwiły serka na fioletowo. Resztę jagód układamy na wierzchu ciasta. Całość chłodzimy w lodówce, nawet całą noc. Dolna warstwa czekoladowa ma wilgotną, dosyć zbitą konsystencję, górna biała ma konsystencję lekkiego puchu. Całość dopełnia smak słodko-kwaśnych jagód lub borówek. Smacznego :)

1 komentarz: