"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Krem marchewkowy z brzoskwinią


Raczej nie przepadam za zupami w wersji krem. Jedząc, muszę coś gryźć :), oczywiście można dodać grzanki, ale chciałam aby moja zupa była z serii dietetycznych propozycji. Więc zamiennikiem dla grzanek, została brzoskwinia pokrojona w kosteczkę. Efekt – wyśmienity!

Składniki (1 osoba)

3 marchewki
1 brzoskwinia
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
Kilka gałązek świeżego tymianku

Marchewkę obrać, ugotować w naczyniu do gotowania na parze wraz z tymiankiem. Miękką przełożyć do innego garnka, rozrobić bulion warzywny (można wykorzystać wodę, która służyła do parowania marchewki), wlać do marchewki i całość zblendować na gładki krem. Brzoskwinię obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z marchewkowym kremem. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego. Jeśli odczuwacie potrzebę można dodać soli do smaku. Moim zdaniem warzywa gotowane na parze nie potrzebują dodatku ani soli ani pieprzu, mają o wiele bogatszy bukiet smakowy od warzyw gotowanych w tradycyjny sposób. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego kremu. ;) Podoba mi się ten kolorek, chyba wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupy krem ale z marchewką jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń