Zainspirowana tym przepisem: http://littlebrainchild.blogspot.com/2012/09/369-sniadnie-nr99-ricotta-apple.html postanowiłam też sobie zrobić śniadaniową ucztę z
racuchami. Trochę oczywiście musiałam pokombinować i w rezultacie wyszły mi
chyba zupełnie inne ale równie smaczne i dietetyczne racuszki.
Składniki (1 duuuuża porcja)
3 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki serka ricotta
1 białko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cukry wanilinowego
1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżka masła
50 ml mleka 0.5%
1 brzoskwinia
Masło roztapiamy na patelni.
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy serek, białko i roztopione masło.
Całość dokładnie mieszamy, dolewając mleka tylko tyle aby uzyskać konsystencję
dosyć gęstego ciasta. Brzoskwinię kroimy w średniej grubości plasterki. Każdy
plasterek oblewamy ciastem i smażymy na patelni, na której wcześniej topiliśmy
masło, tym sposobem nie trzeba więcej dodawać tłuszczu do smażenia. Obsmażamy
po minucie z każdej strony. Do ciasta nie dodawałam cukru (oprócz łyżeczki
wanilinowego), słodyczy wystarczy z brzoskwini. Smakują wyśmienicie. Smacznego.
O, z ricottą? akurat mam otwarte opakowanie. :) Świetnie, jeszcze dziś je zrobię!
OdpowiedzUsuńU mnie, to właściwie wszystko może być z ricottą :):):)
OdpowiedzUsuńmniam <3 robię się coraz bardziej głodna :D
OdpowiedzUsuńpozdr.,
http://your-naturalhealth.blogspot.com/