"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurki


Po pierwsze, są stosunkowo drogie. Po drugie, nie wszędzie można je dostać. Po trzecie, niezwykle uciążliwe jeśli chodzi o czyszczenie. Po czwarte, ich smak po przyrządzeniu kasuje wszystkie poprzednie uwagi :) po prostu kurki to… kurki.

Składniki (1 porcja)

200 g kurek
1 łyżeczka masła
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
3 łyżki posiekanej dymki wraz ze szczypiorem

Kurki dokładnie płuczemy i oczyszczamy (to najgorsze zajęcie), suszymy za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i dusimy ok. 7-10 minut. Jak kurki są już miękkie i zaczynają pięknie pachnieć, dodajemy połowę posiekanej dymki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 3 minuty a następnie wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę jogurtu, dokładnie mieszając go z kurkami. Wkładamy na talerz i obficie posypujemy resztą szczypioru. Podajemy z ciemnym pieczywem. Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Ale smacznie wygląda, a że moi domownicy pokochali kurki po Twoim kurczaku z makaronem i kurkami (co później powtórzyłam sama w domu i...prawie smakowało tak samo:)), przepis koniecznie do wypróbowania, może w najbliższą sobotę na śniadanie? Kto wie? A może jutro na kolacje, w każdym razie będzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń