Po pierwsze, są stosunkowo
drogie. Po drugie, nie wszędzie można je dostać. Po trzecie, niezwykle
uciążliwe jeśli chodzi o czyszczenie. Po czwarte, ich smak po przyrządzeniu
kasuje wszystkie poprzednie uwagi :) po prostu kurki to… kurki.
Składniki (1 porcja)
200 g kurek
1 łyżeczka masła
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu
greckiego
3 łyżki posiekanej dymki wraz
ze szczypiorem
Kurki dokładnie płuczemy i
oczyszczamy (to najgorsze zajęcie), suszymy za pomocą papierowego ręcznika. Na
patelni roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i dusimy ok. 7-10 minut. Jak kurki są
już miękkie i zaczynają pięknie pachnieć, dodajemy połowę posiekanej dymki i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 3 minuty a następnie
wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę
jogurtu, dokładnie mieszając go z kurkami. Wkładamy na talerz i obficie
posypujemy resztą szczypioru. Podajemy z ciemnym pieczywem. Smacznego.
Ale smacznie wygląda, a że moi domownicy pokochali kurki po Twoim kurczaku z makaronem i kurkami (co później powtórzyłam sama w domu i...prawie smakowało tak samo:)), przepis koniecznie do wypróbowania, może w najbliższą sobotę na śniadanie? Kto wie? A może jutro na kolacje, w każdym razie będzie pysznie:)
OdpowiedzUsuń