Przygotowując na obiad
pieczonego kurczaka, rozgrzany piekarnik wykorzystałam także do dodatku do mięsa.
Na jednej blaszce piekł się kurczak, na drugą wstawiłam ziemniaczki. Jedno i
drugie było gotowe w tym samym czasie i miało ta samą nutę zapachową.
Składniki (na 6 porcji)
1,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, mieszanka ziołowa
(kolendra, kminek, papryka ostra, sól, pieprz, cząber, majeranek, suszony
czosnek)
Ziemniaki umyć, włożyć go
garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i wstawić na gaz. Jak zaczną się
gotować, odliczyć 5 minut i półtwarde odcedzić. W tym czasie przygotować
mieszankę ziołową. Do moździerza wsypać po ¼ łyżeczki wszystkich przypraw i
ucierać do uzyskania jednolitego proszku. Odcedzone ziemniaki pokroić wzdłuż w
ćwiartki, włożyć do jeszcze ciepłego garnka w którym się gotowały, posypać
ziołowa mieszanką, dodać olej, masło oraz sól. Garnek przykryć pokrywką i
energicznie potrząsać aż do momentu aż masło się rozpuści i ziemniaki będą z
każdej strony pokryte tłuszczem i ziołami. Tak przygotowane ziemniaczki
przełożyć na brytfankę i wstawić po piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.
godzinę. Smacznego.
Ziemniaczki w innej wersji:
Pikantne pieczone
ziemniaczki: http://kuchnianiewyszukana.blog.pl/2012/06/29/pikantne-pieczone-ziemniaki/
Cebulowe ziemniaczki z
rozmarynem: http://kuchnianiewyszukana.blog.pl/2012/06/11/cebulowe-ziemniaczki-z-rozmarynem/
Pychota, uwielbiam takie ziemniaczki
OdpowiedzUsuńPychota. :) Wolę takie ziemniaki sto razy bardziej niż jakieś kupne frytki.
OdpowiedzUsuńCudowna pochwała prostoty! To uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńmmm ziemniaki! :D
OdpowiedzUsuńMoże tym razem mi się uda:) Przepis przepyszny:)
OdpowiedzUsuń