Bardzo delikatne i
dietetyczne placuszki na lekkie śniadanie. Przepis zaczerpnięty z opakowania
otrębów owsianych, zmodyfikowany przeze mnie o dodatkową, cytrynową nutę
smakową. Jako, że nie lubię za bardzo dodatków sztucznych słodzików, do placków
nie dodałam słodzika, a słodycz uzyskałam dzięki odrobinie miodu z sokiem z
cytryny, którym polałam swoje placuszki.
Składniki (1 osoba – 2 spore
placuszki)
1,5 łyżki drobno mielonych
otrąb owsianych
1,5 łyżki serka ricotta
1 jajko
1 cytryna – otarta skórka + 2
łyżki soku
1 łyżka miodu
Otręby wymieszać z serkiem i
żółtkiem na gładką masę, dodać skórkę otartą z cytryny oraz ubite na sztywno
białko. Mocno rozgrzać patelnię teflonową (jeśli boicie się, że masa będzie
przywierać, można posmarować ją bardzo cieniutką warstwą oleju, po prostu
rozetrzeć palcem kroplę oleju po całej powierzchni patelni. Wyłożyć ciasto,
formując dwa równej wielkości placuszki. Piec po ok. 2 minuty z każdej strony
aż zrobią się rumiane.
Miód wymieszać z sokiem z
cytryny i polać gotowe placuszki. Smacznego.
Muszą być pyszne :) Cytryna i ricotta to jedno z najlepszych połączeń na świecie!
OdpowiedzUsuń