Dosyć ostry, oryginalny smak.
Najlepiej smakuje z bukietem sałat gdyż sos swoim charakterem przypomina trochę
winegret.
Oryginalny przepis pochodzi z
książki Gino D’Acampo pt. „Buonisissino! Najlepsze potrawy kuchni włoskiej”,
wydawnictwo Weltbild Media
Składniki (dla 4 osób):
3 cytryny
30g mąki
700 g cielęciny (na kotlety)
60g solonego masła
3 łyżki dobrej oliwy
100 ml wytrawnego wina
białego
5-6 listków świeżej szałwii
poszatkowanych
Sól, świeżo mielony pieprz
Cytrynę myjemy, parzymy lub
obieramy i kroimy na 8 cienkich plasterków. Mąkę wysypujemy na talerz,
doprawiamy solą i pieprzem. Cielęcinę oczyszczamy z błonek i kroimy na dosyć
cienkie kotlety (ok 1,5 cm grubości). Każdy kotlet obtaczamy w mące z dodatkiem
soli i pieprzu, nadmiar strząsamy. Na dużej patelni topimy masło i dolewamy
oliwę. Na gorący tłuszcz układamy plasterki cytryny oraz kotlety, obsmażamy z
każdej strony ok. 2 minut. Wlewamy wino i sok wyciśnięty z półtorej cytryny. Czekamy
aż sos zacznie bulgotać a alkohol wyparuje. Zdejmujemy z patelni mięso i
cytrynę a dodajemy poszatkowane listki świeżej szałwii, mieszamy. (moja
inwencja, jeśli sos wyda się wam zbyt rzadki: roztrzepać w miseczce 2 żółtka,
dodawać po łyżce sosu z patelni, cały czas mieszając aby żółtka się nie ścięły,
po uzyskaniu ok. pół szklanki mikstury, wlewamy do reszty sosu na patelnię,
mieszamy i podgrzewamy, nie dopuścić do wrzenia!, można też doprawić do smaku
solą i pieprzem według uznania). Dokładamy mięso ponownie na patelnię i chwilkę
podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Kotlety wykładamy na talerz i polewamy
sosem. Podawać z sałatą oraz dobrze schłodzonym białym winem. Smacznego.
Jest na mojej liscie do zrobienia - i cos mi sie zdaje, ze po twoim wpisie trafi blizej szczytu listy :)
OdpowiedzUsuń