"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Szpinak z mango


Jedna z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych sałat jakie jadłam.  Tajemnica tkwi w mango. Nauczyłam się je kupować. Planując danie z mango, udaję się do sklepu co najmniej 2-3 dni wcześniej. Kupuję owoc i kładę go w domu na parapecie w nasłonecznionym miejscu, pozwalając powoli dojrzeć. Dzięki temu mango jest miękkie i niewiarygodnie słodkie. Ostry winegret w tej sałacie niemalże walczy ze słodyczą mango i to sprawia, że czujesz podczas jedzenia całą eksplozję smaków.

Składniki (2 porcje)

200 gram świeżego szpinaku, najlepiej odmiany „baby”
1 dojrzałe mango

Sos winegret:

20 ml oliwy z oliwek
20 ml wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki soku z cytryny
Sól ziołowa, sól morska, świeżo mielony pieprz

Składniki sosu wlewamy do słoiczka, energicznie potrząsamy, żeby się dobrze wymieszały i wstawiamy do lodówki, co najmniej na godzinę.
Szpinak myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Mango obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki. Dokładamy do szpinaku mango, polewamy winegretem i całość dokładnie mieszamy, aby winegret miał szansę dotrzeć do każdego listeczka szpinaku. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. mango i szpinak? tego jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń