"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Karmelizowana gruszka


Szybki i smaczny deser, którego bohaterem dla mnie nie jest gruszka a .. słodki gęsty sos balsamico. Nadaje całości bardzo oryginalny posmak, a do tego ricotta, czego chcieć więcej?

Składniki (1 porcja)

1 dojrzała, miękka gruszka
2 łyżeczki serka ricotta
½ łyżeczki cukru
1 łyżka miodu
½ cytryny – wyciśnięty sok
2 łyżki octu balsamico

Gruszkę dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić na ćwiartki, wycinając gniazda nasienne.
Na patelnię nałożyć miód oraz sok z cytryny. Jak płyny będą już gorące, dołożyć gruszki i dokładnie obtoczyć w płynie. Podsmażać kilka minut aż gruszka zmięknie. Serek ricotta wymieszać z cukrem. Gotową gruszkę wyłożyć na talerzyk, udekorować serkiem oraz resztą sosu z patelni. Smacznego.

2 komentarze:

  1. No dobra, w takim razie po co ten ocet balsamiczny.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba go dolać na patelnię po zdjęciu gruszek ;), jakimś cudem mi to umknęło z przepisu :)

      Usuń