Pieczone warzywa z rozmarynem

Warzywa, które można traktować zarówno jako danie obiadowe samo w sobie (to ja) lub jako przystawka do mięsa (to mój mąż). Niezależnie od tego jak je potraktujecie, zapewniam, że będziecie zadowoleni z końcowego efektu.
Składniki (dla 2 osób):
1 mały bakłażan
2 młode cukinie
1 duża papryka czerwona
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
Oliwa z oliwek Sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa

Warzywa myjemy, bakłażana i cukinię kroimy w pół-talarki, paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w grubsze paseczki, czosnek obieramy kroimy każdy ząbek na 2 części. Brytfankę smarujemy oliwą, wkładamy warzywa, posypujemy przyprawami, ponownie skrapiamy oliwą, mieszamy dokładnie. Dokładamy igiełki z gałązek rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut. Warzywa powinny być miękkie ale dosyć al dente, aby papryka i cukinia delikatnie „chrupały” podczas jedzenia. Smacznego.

Komentarze