"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Barszcz czerwony staropolski

barsz czerwony na zakwasie

Najlepszy na świecie barszcz czerwony jaki zdarzyło mi się jeść. Będę do niego na pewno często wracać. Przepis pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książkę też polecam. Można dowiedzieć się na prawdę ciekawych rzeczy o zwyczajach kulinarnych Polaków na przestrzeni wieków.

Składniki:

2 kg czerwonych buraków
1 kromka razowego chleba
1 włoszczyzna
5 -6 suszonych grzybów
1 listek laurowy
10 ziarenek pieprzu
2 ziela angielskie
1 cytryna – wyciśnięty sok
Sól, cukier do smaku
1 ząbek czosnku

Buraczany zakwas:

1,5 kg buraków myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w dużym słoju, zalewamy letnią wodą do wysokości buraków i na wierzch kładziemy kromkę razowca. Słój owijamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb, delikatnie usuwamy wytworzoną pianę i zlewamy sok do butelek lub słoików. Szczelnie zamknięty można przechowywać przez kilka tygodni.

Barszcz:

Do jednego garnka wkładamy grzyby, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godz. Do drugiego garnka wkładamy włoszczyznę, 4 świeże buraki obrane i pokrojone w plasterki, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie Oba wywary, grzybowy i warzywny przecedzamy przez sito i łączymy w jeden. Dolewamy do niego buraczany zakwas w proporcji 1,5 l wywaru + 0,5 l zakwasu. Całość mocno podgrzewamy, nie dopuścić do wrzenia. W między czasie przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny według upodobań smakowych. Gotowy wyłączyć i dodać starty na tarce 1 ząbek czosnku, sprawi, że barszcz nabierze jeszcze głębszego smaku.

Podajemy z ulubionym dodatkiem – u mnie były to własnoręcznie przygotowane uszka z mięsem J Smacznego.

3 komentarze:

  1. Oj marzy mi sie taki dobry cieply barszczyk z uszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, wykorzystam go na wigilię. Zakwas zrobiłam wcześniej(buraki + cebula) też wg, przepisu Marii Lemnis i Henryka Vitry, teraz mam przepis na barszczyk , super!! : )

    OdpowiedzUsuń