"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cytrynowa tarta


Cytrynowa tarta

Ciasto w sam raz na niedzielne popołudnie. Aromatycznie pachnie cytryną, nie za duże i nie za słodkie. Ostatni kawałek, zabrałam w poniedziałek do pracy na słodką przekąskę.

Składniki (mała 16 cm okrągła silikonowa foremka)

Ciasto:
90 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki skórki otartej z cytryn
½ łyżeczki proszku po pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki

Cytrynowa masa:

sok z 4 cytryn
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru
30 g cukru pudru (ewentualnie)
1 łyżka budyniu cytrynowego
50 ml mleka (ewentualnie)
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Zetrzeć skórkę z cytryn, odstawić do ciasta a następnie wycisnąć z nich sok.
Sok przelać do niewielkiego garnka, dodać cukier, żółtka, jajko i dokładnie wymieszać. Dodać budyń i ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. Postawić na gaz i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, po ok. minucie od zagotowania, jeśli masa robi się za gęsta dodać mleko i jeśli jest za mało słodka, dosłodzić cukrem pudrem.  Odstawić do przestygnięcia.

Masło dokładnie rozetrzeć, cały czas ucierając dodawać cukier, następnie jajko, jogurt, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrobić, wsypać skórkę z cytryn i jeszcze chwilę wyrabiać. Wyłożyć ciastem silikonową foremkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut.  Po tym czasie wyjąć, nałożyć na wierzch masę cytrynową (ja nałożyłam przy pomocy rękawa cukierniczego i ponownie wstawić do piekarnika, jeszcze na ok. 20 minut. Gotowe ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

3 komentarze:

  1. Czy mogę prosić o kawałek? Wspaniała!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam na takie chęć... sprawdzę czy wszystko mam i kto wie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna, szczególnie, że cytrynowe kremy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń