Cytrynowa tarta
Ciasto w sam raz na
niedzielne popołudnie. Aromatycznie pachnie cytryną, nie za duże i nie za
słodkie. Ostatni kawałek, zabrałam w poniedziałek do pracy na słodką przekąskę.
Składniki (mała 16 cm okrągła
silikonowa foremka)
Ciasto:
90 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki skórki otartej z
cytryn
½ łyżeczki proszku po
pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżka jogurtu
naturalnego
1 szklanka mąki
Cytrynowa masa:
sok z 4 cytryn
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru
30 g cukru pudru
(ewentualnie)
1 łyżka budyniu cytrynowego
50 ml mleka (ewentualnie)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Zetrzeć skórkę z cytryn,
odstawić do ciasta a następnie wycisnąć z nich sok.
Sok przelać do niewielkiego
garnka, dodać cukier, żółtka, jajko i dokładnie wymieszać. Dodać budyń i
ponownie wymieszać, żeby nie było grudek. Postawić na gaz i doprowadzić do
wrzenia, cały czas mieszając, po ok. minucie od zagotowania, jeśli masa robi
się za gęsta dodać mleko i jeśli jest za mało słodka, dosłodzić cukrem pudrem. Odstawić do przestygnięcia.
Masło dokładnie rozetrzeć,
cały czas ucierając dodawać cukier, następnie jajko, jogurt, na końcu mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wyrobić, wsypać skórkę z
cytryn i jeszcze chwilę wyrabiać. Wyłożyć ciastem silikonową foremkę, wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć, nałożyć na wierzch masę cytrynową
(ja nałożyłam przy pomocy rękawa cukierniczego i ponownie wstawić do
piekarnika, jeszcze na ok. 20 minut. Gotowe ciasto przestudzić i posypać cukrem
pudrem.
Smacznego.
Czy mogę prosić o kawałek? Wspaniała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ale mam na takie chęć... sprawdzę czy wszystko mam i kto wie?
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, szczególnie, że cytrynowe kremy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń