Tego dania i tego pana chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Upewnijcie się tylko, czy w domu nie ma za dużo osób :) zapewniam, że nie wystarczy dla wielu:)
Przepis źródłowy pochodzi z
książki Jamie Oliviera pt. „Moje obiady”, wydawnictwo Muza
Składniki na 4 porcje:
1 kurczak ok. 1,5 kg
2 cytryny
1 kg młodych ziemniaków
½ pęczka świeżej natki pietruszki
250 gram kiełbasy
hiszpańskiej chorizo
oliwa lub lekko solone masło
do wysmarowania brytfanki
2 ząbki czosnku
Sól morska, pieprz, ulubiona
mieszanka ziół
Ziemniaku umyć, razem z jedna
cytryną włożyć do garnka i obgotować ok. 5 minut. W tym czasie nasmarować
brytfankę lub naczynie do zapiekania masłem lub oliwą. Kurczaka umyć, natrzeć
sola, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu do
zapiekania, cytrynę ponakłuwać widelcem i włożyć do środka kurczaka. Oberwać
listki z natki i same gałązki dołożyć także do wnętrza kurczaka.
Nafaszerowanego kurczaka ułożyć na ziemniakach. Kiełbasę pokroić w plasterki i
położyć na kurczaku, całość posypać kilkoma listkami natki pietruszki. Kawałek
pergaminu lekko zmoczyć, tak żeby stał się elastyczny i przykryć szczelnie kurczaka
wraz z wszystkimi składnikami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
na ok. 1,5 godziny, na ostatnie 10 minut można zdjąć pergamin, zsunąć kiełbaskę
do sosu, włączyć termo obieg i lekko przyrumienić mięso. W czasie pieczenia
kurczaka przygotować gremolatę: listki z natki pietruszki, czosnek i cieniutką
żółtą skórkę z 1 cytryny bardzo drobno posiekać, doprawić solą morską i
pieprzem. Podawać razem z kurczakiem i ziemniaczkami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz